Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pohyb kapitálu

Pohyb kapitálu
Jedná se o vývoz či dovoz určité hodnoty, která se má v cizí zemi zhodnotit více než doma. Investice a úspory jsou rozdělovány efektivněji a proto by měly mezinárodní toky kapitálu přinášet větší užitek, ale finanční trhy jsou postupem času nestálejší, díky snadnosti a rychlosti přesunu peněz přes hranice – hlavně díky počítačům. Můžeme tedy říci, že globální kapitálový trh ještě neexistuje. I přes nestálost finančních trhů probíhá pohyb kapitálu v hodnotách mld. USD denně.

a.) Přímé zahraniční investice: investiční výstavba v cizí zemi, společné podniky - joint ventures. Nákup majetku (např. akcie) v cizí zemi za účelem ovládnutí podniku (např. zakoupení většinového podílu ve firmě). V roce 2006 činily přímé zahraniční investice do zahraničí 30 370 milionů Kč a přímé zahraniční investice do ČR 134 677 milionů Kč.

b.) Portfoliové investice: investor koupí v zahraniční minoritní podíly v řadě firem (nezískává kontrolní balík). Nejde mu o manažerské převzetí, ale o investici, která vydělává peníze. Portfoliové investice ČR v zahraničí v roce 2004 byly 350 757 mil Kč a v ČR 381 019 mil. Kč.
c.) Bankovní půjčky: poskytování nebo přijímání úvěru od zahraničního vkladatele. Půjčky od privátních bank, konsorcií bank, Světové banky apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat