Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hlavní úkoly:

získávat kapitál pro běžné i mimořádné potřeby a rozhodovat o jeho struktuře, rozhodovat o umístění kapitálu, rozhodovat o rozdělení zisku, prognózovat, plánovat, zaznamenávat, analyzovat, kontrolovat a řídit hospodářskou stránku činnosti podniku, aby byla zajištěna finanční stabilita.

Financování je ovlivněno časem (včasné investování volného kapitálu) a rizikem (každá riskantnější varianta může přinést vyšší zisk a naopak).
Pravidla finančního rozhodování: při stejném riziku se vždy preferuje větší výnosnost, při stejném výnosu se preferuje menší riziko, za větší riziko se požaduje větší výnos, preferují se peníze obdržené dříve před stejnou částkou peněz obdrženou později, motivací investování do určité akce je očekávání většího výnosu.
Druhy a způsoby financování podniku:
- vlastní a cizí zdroje, krátkodobé a dlouhodobé zdroje, interní a externí zdroje (interní: podnik zdroje získá na základě vnitřní činnosti – odpisy, externí: všechny ostatní zdroje – dotace, dluhy…)
Samofinancování – financování pomocí interní finančních zdrojů.
Strategie podniku – posloupnost kroků a činností, které směřují k dosažení vytyčených cílů. Předurčuje budoucí činnosti podniku, jejich realizací podniku dojde k naplnění svých cílů,

Žádné komentáře:

Okomentovat