Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Významným zdrojem selhání trhu jsou veřejné statky.

Ty se zásadně liší od tržních (soukromých) statků dvěmi základními vlastnostmi, pro něž selhává trh při alokaci výrobních faktorů. Jedná se o nezmenšitelnost (někdy je označovaná jako nesoutěživost – nerivalita), což je vlastnost statku, kdy spotřeba statku jedním ekonomickým subjektem nemá vliv na to, jaké množství tohoto statku mohou spotřebovat ostatní. Druhou vlastností je nevylučitelnost, což je taková vlastnost statku, kdy je nemožné, nebo jen za cenu vysokých nákladů možné vyloučit neplatící spotřebitele.
První vlastnost znamená, že při jakékoliv úrovni výstupu jsou MC poskytnutí tohoto statku dalšími spotřebiteli nulové, zatímco pro většinu soukromých statků jsou MC rostoucí. Důsledkem druhé vlastnosti veřejných statků je skutečnost, že tyto statky mohou být užívány, aniž je za ně zaplaceno (problém černého pasažéra).

Vlastnosti veřejných statků jsou zásadní překážkou fungování trhu při alokaci těchto statků. Spotřeba dodatečné jednotky těchto statků není spojen s nutností podstoupit oběť (zaplatit více peněz) a proto se nemůže tržní mechanismus uplatnit. Je-li jejich tvorba a distribuce zajišťována státem, opírá se jejich financování o mechanismus zdanění.

Žádné komentáře:

Okomentovat