Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Opustíme-li předpoklad neměnnosti cen ...

Opustíme-li předpoklad neměnnosti cen námi analyzovaných statků a budeme-li předpokládat, že v dané ekonomice dochází k pohybu ceny statku x, a to v situaci, kdy cena statku y a výše spotřebitelova důchodu zůstanou nezměněny, pak budeme také schopni zkonstruovat cenovou spotřební křivku. Tuto křivku pak můžeme definovat jako spojnici všech optimálních spotřebních košů, jimiž spotřebitel disponuje při různé úrovni ceny statku x. V cenové spotřební křivce jsou tak obsaženy všechny informace, jež jsou nezbytně nutné k tomu, abychom mohli sestrojit křivku individuální poptávky.
V souvislosti s analýzou individuální poptávkové křivky pak za jeden z nejdůležitějších ukazatelů považujeme míru citlivosti individuální poptávky na změnu ceny či důchodu daného spotřebitele, tj. elasticitu. U křivky individuální poptávky tak rozlišujeme mezi:
• cenovou elasticitou poptávky, kterou definujeme jako citlivost poptávaného množství určitého statku na změnu jeho vlastní ceny,
• křížovou elasticitou poptávky, tj. citlivostí poptávaného množství určitého statku na změnu ceny statku jiného
a důchodovou elasticitou poptávky, již charakterizujeme jako citlivost poptávaného množství statku na změnu důchodu spotřebitele poptávajícího tento statek.

Žádné komentáře:

Okomentovat