Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

K popisu reálně fungující ekonomiky pak ...

K popisu reálně fungující ekonomiky pak v rámci ekonomické analýzy využíváme ekonomické modely, které definujeme jako formalizované či neformalizované zobrazení reálně fungující ekonomiky, jehož hlavním cílem je zjednodušit popisovaný ekonomický systém, a to při současném zachování jeho podstatných charakteristik.
Jedním z modelů, jenž jsme v rámci této kapitoly definovali je model ekonomického koloběhu, který schematicky znázorňuje vlastní organizaci stacionární ekonomiky. V rámci tohoto modelu jsme pak popsali zejména:
• vzácné statky, tj. statky, jejichž charakteristickými rysy jsou vzácnost a užitečnost,
• volné statky,
• společenské zdroje, které jsme charakterizovali jako vstupy do výrobního procesu, a jež jsme také označili pojmem výrobní faktory. Následně jsme pak tyto vstupy rozdělili na vstupy primární (práci a půdu) a sekundární (kapitál a technologie).
Druhým námi definovaným modelem pak byl model hranice produkčních možností, v jehož rámci jsou zachyceny všechny dostupné kombinace statků x a y, které je daná ekonomika schopna vyprodukovat při přesně stanoveném objemu výrobních faktorů a při daném technologii. V rámci tohoto modelu jsme zaměřili svou pozornost na pojmy:

Žádné komentáře:

Okomentovat