Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

11.Tržní selhání a mikroekonomická úloha státu

11.Tržní selhání a mikroekonomická úloha státu

O tržním selhání se hovoří tehdy, když trh není schopen efektivně vyřešit tři otázky tj. co vyrábět, jak vyrábět a pro koho vyrábět. Díky různým faktorům trh nemusí působit k tomu, aby bylo vyráběno tolik zboží a za takové ceny, které jsou ochotni koupit kupující, zboží může být vyráběno postupy, které jsou sice výhodné pro výrobce, ale nikoliv pro jeho okolí.

Nejčastěji uváděnými příčinami selhání trhu jsou tyto faktory:
• monopolní síla (nedokonalá konkurence),
• externality,
• veřejné statky
• a nedokonalé informace.

Pod pojmem nedokonalá konkurence zahrnujeme všechny situace, ve kterých mohou ekonomické subjekty uplatňovat monopolní sílu při určování ceny. Základní vlastností takových trhů je fakt, že se mezní příjem neshoduje s tržní cenou jako je tomu v případě dokonalé konkurence.

Monopolní síla vede k tomu, že v případě existence monopolní a nemonopolní výroby platí pro rozhodování monopolního výrobce a ostatní ekonomické subjekty jiné směnné relace. Monopolní síla tak likviduje jednotný směnný poměr pro rozhodování spotřebitelů a výrobců. V důsledku toho dochází k neefektivní alokaci zdrojů.


Článek podporuje:
plastové ohebné hadice pro chladící kapaliny

1 komentář:

  1. Trochu moc stručné a navíc chybí druhá část otázky - mikroekonomická politika (úloha) státu... Celkově je to úplně k ničemu.

    OdpovědětVymazat