Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dalším zdrojem neefektivnosti ...

Dalším zdrojem neefektivnosti je situace, kdy výroba nebo spotřeba produkují prospěch nebo náklady dopadající na subjekty, které se těchto aktivit neúčastní. Takovéto vedlejší (externí) efekty výroby nebo spotřeby se nazývají externatlitami. Rozlišujeme kladné a záporné externality.

Výrobce při rozhodování porovnává cenu a mezní náklady. Bere však v úvahu pouze vlastní náklady nikoliv náklady nebo efekty, které vzniknou někomu jinému v důsledku jeho výrobní činnosti. V daném případě není cena schopna vyjadřovat společenskou hodnotu produkovaného statku. Aby to bylo možné, je třeba zavést veličinu společenských mezních nákladů, které zahrnují jak náklady výrobce tak náklady vzniklé jako externalita.

Soukromý sektor se však rozhoduje podle svých mezních nákladů a bude mít tendenci vyrábět příliš mnoho statků se zápornými externalitami a příliš málo ostatních statků. V případě kladných externalit dochází k opačné situaci, bude vyráběno méně produkce s kladnou externalitou a více ostatních statků.


Článek podporuje:
plastové ohebné hadice pro chladící kapaliny

Žádné komentáře:

Okomentovat