Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zoo Brno – význam a vliv na životní prostředí

V poslední době se do popředí zájmu mnoha organizací i jednotlivců dostává snaha životní prostředí a živočichy chránit. Začínáme si uvědomovat skutečnost, že každý vyhynulý druh, byť sebenepatrnější a zdánlivě bezvýznamný, je součástí složitého koloběhu života. Zánik jediného druhu potom může znamenat nevratnou změnu nebo kolaps celého ekosystému.
Mezi instituce, kterým osud zvířat není lhostejný, patří zoologické zahrady. Spolu s mezinárodními ochranářskými organizacemi usilují o záchranu alespoň některých ohrožených druhů zvířat. Zoologické zahrady neslouží jen k pobavení lidí jako v minulosti, ale spíše k ochraně ohrožených zvířat. Můžeme v nich spatřit i takové druhy zvířat, které už ve volné přírodě neexistují.
Neméně důležitým posláním zoologických zahrad je popularizace poznatků o živé přírodě. Není proto divu, že dnešní zoologické zahrady mají ráz vědeckých a osvětových zařízení. Zoologové tu mohou studovat chování zvířat i v těch fázích vývoje, kdy pozorování v přírodě je velmi obtížné nebo zcela nemožné. Bývají také nazývány „zoologickými bankami“, které ochraňují unikáty přírody.
Výjimkou v tomto směru není ani brněnská zoologická zahrada. Plní obě dvě hlavní zmíněné funkce zoologické zahrady, tj. ochranu ohrožených zvířat i osvětovou popularizaci poznatků o živé přírodě.
Její aktivity lze rozdělit na několik úseků:
a) Záchranná stanice pro handicapované živočichy – cílem této stanice je péče o poraněná nebo nemocná zvířata, jejich léčba a návrat do volné přírody .
b) Stanice mladých přírodovědců – se stará o ekologickou výchovu mladé generace.
c) Záchytné centrum CITES - oficiální zkratka pro mezinárodní úmluvu o mezinárodním obchodu s volně žijícími ohroženými druhy rostlin a živočichů – putují zde zásilky zabavených, nelegálně obchodovaných zvířat.
d) Záchranné programy – na zachování ohrožených druhů cizokrajných i domácích. V jejich rámci dochází k výměnám zvířat mezi jednotlivými zoologickými zahradami, k množení ohrožených druhů a jejich uchování budoucím generacím.
e) Výzkumná činnost – živé přírody v rámci výzkumných programů a projektů výzkumných ústavů a vysokých škol (vypracovávají posudky na diplomní práce)
f) Kulturně propagační práce – přednášková činnost pro veřejnost, doplňková výuka pro všechny typy škol ( i pro handicapované ), řadu prázdninových akcí pro děti
g) Institut symbolické adopce a sponzorství
h) Členství v odborných seskupení – UCSZ, EARAZA, WAZA, IZE.

Žádné komentáře:

Okomentovat