Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Živočichové

V Brně a okolí se setkáváme s druhově velice pestrou faunou. Ve zbytcích přirozených, listnatých a lesních porostů, můžeme najít zástupce původní středoevropské fauny. Jsou to například: mlok skvrnitý, čolek horský, skokan ostronosý, zmije obecná,
čáp černý, hrabošík podzemní nebo plh velký. Z hmyzu je to například: roháč obecný,
či krajník pižmový. Jsou to představitelé fauny, která obývala tuto krajinu před příchodem člověka. Mnohé její zástupce dnes počítáme mezi vyhynulé: rys ostrovid, zubr evropský,
bobr evropský, aj.
V údolních nivách řek se můžeme setkat s faunou, která je částečně původní,
Např.: ještěrka zelená, užovka podplanatá, skokan hnědý, pisík obecný, výr velký, kulík říční, ledňáček říční, nebo rejsec vodní a částečně již druhotná, např.: poštolka obecná, čejka chocholatá, hryzec vodní, nebo ondatra pižmová.
Lesní a lesostepní fauna není v našich oblastech původní a dostala se sem až působením člověka. K významným představitelům patří např.: ropucha zelená, skokan štíhlý, užovka hladká a široká paleta hmyzu, např. otakárek ovocný, nebo martináč hrušňový.
Rybníky představují umělé prvky v krajině a jsou tedy osídleny vesměs nepůvodní faunou, zejména obojživelníky, kteří se v rybnících rozmnožují: rosnička obecná, ropucha obecná a zelená, kuňka obecná, skokan zelený, nebo skokan skřehotavý, který patří k našim nejohroženějším živočichům.
Mezi ptactvo rybniční fauny zahrnujeme: pochop rákosní, strnad rákosní nebo labuť velká. Ze savců se můžeme u vody setkat s ondatrou, ježkem východním i západním a také netopýrem vodním.
Významnou součástí je také fauna lidských sídel. Např.: čáp bílý, rorýs obecný, vlaštovka obecná, jiřička obecná jsou druhy vázané svým hnízděním hlavně na lidská obydlí. Často i uprostřed měst, jako je Brno, se můžeme setkat i s mnoha druhy savců: netopýr hvízdavý, pozdní a velký, kuna skalní, plšík lískový, apod.
Uprostřed města žijí i úspěšně se rozmnožující mnohé druhy obojživelníků a plazů: ropucha obecná, zelená, ještěrka obecná, užovka hladká, apod.
Velice pozoruhodná je také oblast Hádů a okolí hlavně z pohledu ptactva.
V této oblasti lze vymezit tři základní biotopy s rozdílným druhovým složením ptačího osazenstva – interiér lesních porostů, teplomilné křoviny na jižních svazích a skaliska vápencového lomu.
Nejčastějšími představiteli ptačího společenstva lesních porostů jsou běžné druhy s širokou ekologickou valencí – pěnkava obecná, kos černý, sýkora koňadra, budníček menší, pěnice černohlavá a další. Ke specializovaným obyvatelům listnatých porostů na náhorní plošině patří lejsek bělokrký a budníček lesní. Zcela specifickým prostředím je vlastní prostor lomu, který má z větší části charakter velmi devastovaného, pro trvalý výskyt ptáků nevhodného území. Lze však předpokládat, že s probíhající rekultivací se bude rozloha pustých míst postupně zmenšovat. K jediným trvalým hnízdícím obyvatelům lomových etáží patří rehek domácí, poštolka obecná a ojediněle tu již hnízdil také výr velký.

Žádné komentáře:

Okomentovat