Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Volba a pojem vzácnosti.

Volba a pojem vzácnosti. Každá volba v sobě zahrnuje prvky vzácnosti. Vzácné zdroje – peníze, čas, statky. Volba je založena na porovnání nákladů a výnosů. Určitou činnost realizujeme, je-li náklad na činnost menší než výnos. Problém je, že měření nákladů a výnosů je velmi složité, je to stejnou měrou umění jako věda.

Provádíme-li činnost x, nemůžeme provádět činnost y. Hodnota činnosti y představuje cenu příležitosti aktivity x. Pojem ceny příležitosti patří v ekonomii mezi nejjednodušší a současně mezi nejdůležitější. Umění správně jej použ¨ívat předpokládá, že dovedeme rozpoznat nejhodnotnější alternativu, kterou jsme při volbě dané činnosti ponechali nevyužitou.

Případ utopených nákladů. Utopené náklady jsou náklady, které v okamžiku, kdy činíme rozhodnutí, jsou již vynaloženy a zaplaceny. Tyto náklady musíme při rozhodování ignorovat.

Lidé jednají, jako by se řídili pravidly racionálního rozhodování, aniž tato pravidla fakticky znají. Tato pravidla lidé vstřebávají cestou pokusů a omylů, podobně jako je získává hráč kulečníku, jehož hra respektuje zákony fyziky, aniž by je hráč fakticky znal.

Žádné komentáře:

Okomentovat