- zdroje: ovoce, zelenina, živočišné tkáně, rybí tuk, maso, vejce, mléko
-důležité při růstu, nemoci…
Hydrofilní vitaminy
Vitaminy skupiny B (v mase ,mléce,vnitřnostech,vejcích,obilovinách;nedostatek-onemocnění kůže a nervstva)
B1 – thiamin, aneurin ; denní potřeba: 1- 2 mg
- únava, záněty nervů, nechutenství ; obiloviny, tmavý chléb, kvasnice, pivo, játra, luštěniny
B2 – laktoflavin, riboflavin- důležitý pro správnou činnost kůže a sliznic ; kvasnice, mléko, maso
B3 – niacin vit PP- protipelagrický ; záněty kůže, průjmy, demence
B5 – kys. pantotenová
B6 – pyridoxin ; poruchy nervstva, činnost kůže
B12 – kobalamin ; anémie- chudokrevnost ; vnitřnosti, maso, mléko
Vitamin C- celaskon, kyselina L- askorbová ; denní potřeba 50- 70 mg
- pro tvorbu a udržení vaziva, pojiv, kostní tkáně, chrupavky
- nedostatek: snížená odolnost proti infekcím;naprostý nedostatek-skorbut-kurděje(vnitřní krvácení)
- zdroje: zelenina a ovoce( především čerstvé)
Vitamin H- biotin
- zdroje: zelenina, vejce, játra
- nedostatek: spavost
Kyselina listová( folová)- zdroje: listová zelenina, játra ; důležitá pro krvetvorbu
Lipofilní vitaminy
Vitamin A- retinol, axeroftol
- vzniká z provitaminu b- karotenu( v mrkvi, paprice, rajčatech, meruňkách, špenátu…)
- zdroje: rybí tuk, játra, mléko, barevná zelenina
- nedostatek: šeroslepost, vysychání rohovky, větší riziko zhoubného bujení, poruchy růstu
- hypervitaminóza: poškození ledvin
Vitamin D- kalciferol
- vzniká z ergosterolu( v houbách, kvasnicích), v kůži® UV záření® vit D
- antirachitický vitamin- při nedostatku- rachitis- křivice( křivení dlouhých kostí)
- zdroje: rybí tuk, vnitřnosti, kakao, máslo, vejce
Vitamin E- takoferol
- ochrana před znečištěným prostředím
- nedostatek: poškození buněk a jejich stárnutí
- zdroje: oleje( sójový), máslo, špenát, salát
Vitamin K- fytochinon
- antihemorhagický- protikrvácivý- důležitý pro srážení krve( tvorba protrombinu v játrech)
- nedostatek: poruchy srážení krve
- zdroje: zelené rostliny, mikroorganismy v těle
Minerální látky- nezbytné jako součást enzymů, kostry, buň. i mimobuň. tekutin…
- Na, K, Ca, Mg, Fe, P, Cl, I, F…
Voda- rozpouštědlo, termoregulace, transport látek…
- denní potřeba: 2- 3 litry v klidu( při pocení více)
Vláknina- zahrnuje různé polysacharidy( celulóza, hemicelulózy, pektiny, chitin z hub), bílkoviny( kolagen)
- nestravitelná ´ nutná pro peristaltiku střev
- váže na sebe něk. těžké kovy, cholesterol…
- denní potřeba: asi 30 g
- zdroje: zelenina, ovoce, luštěniny, celozrnné výrobky, houby, maso
Díky za článek
OdpovědětVymazat