Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

zvýšení míry úspor

Vlivem zvýšení míry úspor v krátkém období roste tempo růstu výstupu, v dlouhém období tempo růstu výstupu vede k nárůstu dlouhodobé úrovně kapitálu a výstupu na hlavu .

Zvýšení míry úspor (s´y) má za následek, e při každé vybavenosti práce kapitálem je uspořena větší část výstupu. V počátečním stálém stavu úspory převyšují investiční požadavek, vybavenost práce kapitálem se zvětšuje. Dokud není dosaženo bodu C´ zvýšení míry úspor zvyšuje důchod stálého stavu na hlavu. Tempo růstu se zvyšuje pouze při přechodu z C do C´, tam se pak ekonomika vrátí na původní tempo růstu při stálém stavu n.

Zvýšení tempa růstu obyvatelstva n natočí přímku (n+d)k doleva nahoru

Úpravami získáme rovnici: ∆K/N = s.q – d.k, kde velikost přírůstku kapitálu na pracovníka závisí na velikosti produkce na pracovníka (q) a sklonu k úsporám (s) snížené o objem kapitálu na 1 pracovníka (k) a míru amortizace (d). Za předpokladu, že obyvatelstvo (pracovní síla) roste konstantním tempem (n), který je determinován exogenními faktory, získáme rovnici akumulace kapitálu, resp. adekvátní tvorby kapitálu: ∆k = s.q – (n + d).k

Žádné komentáře:

Okomentovat