Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Další determinanty u*:

- demografická skladba, sociální systém, minimální mzda (jestliže je vyšší než trh vyčišťující nominální mzda, přirozená míra nezaměstnanosti se v dané zemi zvyšuje - snižují se podněty zaměstnávat méně kvalifikované lidi a také jim nabízet zaškolení v práci), systém přeškolování a systém přesné a včasné evidence volných pracovních míst,tempa růstu rozdílných sektorů

Jev hysterese (nezaměstnanost v dlouhém období má tendenci zvyšovat u*)
Pracovníci se děli na zaměstnané a nezaměstnané. Odbory se však starají jen o zaměstnané, tzn. požadují pro ně růst mezd, což vede k dalšímu růstu nezaměstnanosti a nezaměstnaní se stále hůře stávají zaměstnatelnými, jelikož ztrácejí zručnost, pracovní návyky (lidský kapitál). To vede ke zvyšování u*.

Přirozená míra nezaměstnanosti má tendenci při plné zaměstnanosti ekonomicky aktivního obyvatelstva k neustálému růstu (trend posledních let) – příčiny růstu u*:

 Demografické změny – souvisí s demografickou strukturou ekonomicky aktivního obyvatelstva a s rostoucí ekonomickou aktivitou dospívající mládeže, příslušníků menšin a žen (tyto skupiny mají větší tendenci k nezaměstnanosti)
 Vládní politika – vyšší nezaměstnanost vlivem větších sociálních jistot vytvořených vládou – menší snaha, nižší zájem o hůře placenou práci.
 Strukturální změny – dochází k vzestupné tendenci strukturální nezaměstnanosti. Ekonomika se rychle mění, zatímco pracovníci reagují na tyto změny mnohem pomaleji.

Žádné komentáře:

Okomentovat