Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

22. Trh pracovní síly a nezaměstnanost

Měření nezaměstnanosti, typy a její ekonomické a sociální důsledky. Přirozená míra nezaměstnanosti, tendence k jejímu zvyšování a politika jejího snižování. Philipsova křivka v krátkém a dlouhém období.

OBECNÁ CHARAKTERISITKA STRUKTURY TRHU PRÁCE

Rovnováha na trhu práce nastává v průsečíku křivek agregátní nabídky (LS) a agregátní poptávky (LD). Na trhu práce se utváří nominální mzdová sazba (W). Úroveň produktu, vyrobeného při plné zaměstnanosti (L*) se nazývá potenciální produkt (Y*).

Křivka agregátní nabídky práce
Domácnosti (pracovníci) rozdělují svůj čas mezi pracovní dobu a volný čas. Celkový užitek je tedy tvořen spotřebou zboží a služeb (nakoupeného za obdrženou mzdu) a „spotřebu volného času“ (zvyšuje se spotřebou, snižuje tím čím víc času tráví v práci). Agregátní nabídka práce je odvozena na základě kombinací spotřeby a volného času, které jsou dostupné při dané reálné mzdové sazbě (její měnící se úroveň znázorňuje přímka z).
Pro každou reálnou mzdu se budou pracovníci snažit dosáhnout co nejvyšší možnou indef. křivku. Spojením bodu rovnováhy dostaneme křivku agregátní nabídky práce:

Žádné komentáře:

Okomentovat