Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3.) Cyklická

je spojena s cyklickými fluktuacemi ekonomiky. Když se celkové výdaje a produkt snižují (zejména v období recese), nezaměstnanost se zvyšuje prakticky všude.

Dobrovolná nezaměstnanost – takto se někdy označuje frikční nezaměstnanost. Jde tedy jen o pohyb obyvatelstva mezi různými zaměstnáními. Nezaměstnanost způsobená dobrovolným ukončením jednoho zaměstnání a způsobená prodlevou nástupu do jiného. Nezaměstnanost při modelu pružných mezd.

Nedobrovolná nezaměstnanost – se poznačuje cyklická nezaměstnanost, je dána neexistencí volných pracovních míst. Vzniká důsledkem nepružných mezd.

Velikost cyklické nezaměstnanosti je obvykle vyjadřována Okunovým zákonem: u = u* - [(Y/Y*) . 100 – 100], který říká, že fluktuace skutečná produkce (Y) kolem potencionálního produktu (Y*) je v inverzním vztahu ke kolísání skutečné míry nezaměstnanosti (u) kolem přirozené míry -u* (velikost koeficientu  (např. = 0,4) značí, že pokles nezaměstnanosti o 1 % pod přirozenou míru (u*) znamená růst produktu (HNP) o 2,5 %.)

Dalším druhem je sezónní nezaměstnanost, která je důsledkem sezónní flukturace poptávky po práci (v zemědělství, stavebnictví, cestovní ruch). Je pokládána za složku frikční nezaměstnanosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat