Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zvýšené tempo růstu obyvatelstva

Pro určení podílu mezd a zisku v produktu na obyvatele vycházíme z toho, že v podmínkách dokonalé konkurence je míra zisku rovna marginálnímu produktu kapitálu a reálná mzdová sazba je rovna marginálnímu produktu práce. Potom produkt na jednoho obyvatele se musí rovnat součtu reálné mzdy na jednoho obyvatele a podílu zisku na obyvatele Jakmile ekonomika dosáhne stabilního stavu, je rozdělení produktu na obyvatele na mzdy na obyvatele a zisk na obyvatele konstantní.

Jelikož je akumulace více zdrojů limitována klesajícími výnosy, je hlavní příčinou ekonomického vývoje technologický pokrok. Solow tvrdí, že podíl technologického pokroku na růstu produktivity práce je 87,5%. proto analyzuje dva přístupy:

1) Solowův model dlouhodobého růstu s technologickým pokrokem rozšiřujícím práci
Množství pracovního inputu poskytovaného pracovníky (N) má tendenci se v čase zvyšovat v důsledku růstu vědomostí a znalostí pracovníků, lepšího vzdělání, kvalifikace, zkušeností apod. Takto nabytý input se nazývá efektivní pracovní input: Ne=N.κ; jednotka rozšířené práce je tak ekvivalentní více než jedné jednotce práce skutečné.

Žádné komentáře:

Okomentovat