Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

25. Teorie hospodářského růstu a hospodářských cyklů

Základním cílem hospodářství je růst jeho výkonnosti neboli zlepšování životního standardu obyvatelstva. Růst výkonnosti je také jedním z kritérií, podle nich je hospodářství posuzováno.

K ekonomickému růstu dochází zvyšováním potencionálního produktu (tj. dlouhodobě udržitelná výše GNP při níž je vysoká zaměstnanost aniž dochází k inflaci). Nejjednodušším vyjádřením je srovnání reálných makroekonomických výstupů (GDP) v jednotlivých obdobích. Absolutní velikost finálního produktu (ekonomická síla) však při posuzování hospodářského růstu nemá vypovídací schopnost. Zlepšování životního standardu nezávisí na celkovém objemu PP (zvyšování kapacit na výrobu zboží a služeb), ale na růstu PP na obyvatele (ekonomické úrovni – tzn. PP musí růst rychleji než populace).

K určení kvality ekonom. růstu, je důležité také popsat zdroje stojící v pozadí růstu potencionálního produktu
- zdroje posouvající hranici výrobních možností, která je odvozena od množství a kvality výrobních faktorů a závisí na kvalitě technologie. Rozlišujeme proto faktory:
- extenzivní (jsou spjaty se zapojováním dodatečných VF)
- intenzivní (představují zvyšování účinnosti VF - technický pokrok, vzdělání, lepší alokace, úspory z rozsahu)
(Vzhledem k omezenosti vstupů se vyspělé ekonomiky orientují právě na růst výkonu založeném na růstu efektivnosti využívání zdrojů a to zaváděním nových technologií.)

Žádné komentáře:

Okomentovat