Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Faktory určující agregátní poptávku

1) Spotřeba (C) jsou všechny výdaje domácností, které jsou použity na nákup spotřebních statků. Je primárně určena osobním disponibilním důchodem (osobní důchod po zaplacení daní) a bohatstvím spotřebitelů. Roste-li cenová hladina, klesá i spotřeba, protože klesá reálný důchod i bohatství.
2) Investice (I) je to ekonomická činnost, při níž se subjekt vzdává současné spotřeby s výhledem zvýšení budoucí spotřeby. Jsou určeny následujícími faktory: výše produktu (příjmy, které budou generovány stavem celkové hospodářské aktivity neboli výší a tempem růstu GNP), investiční (kapitálové) náklady (určené daňovou politikou, úrokovými sazbami apod.) a budoucí očekávání (důvěra) investorů. Výši investic nejvíce ovlivňuje monetární politika a daňové programy.
3) Vládní výdaje na statky a služby (G) –vládní sektor ovlivňuje určení rovnovážné produkce (důchodu) vládními nákupy zboží a služeb(které jsou součástí agregátní poptávky) a výběrem daní (ovlivňující disponibilní důchod).
4) Čisté vývozy (X) – jsou určeny rozdílem výše vývozů a výše dovozů. Mezi hlavní faktory, které ovlivňují čisté vývozy patří domácí důchod a produkt, poměr domácích k zahraničním cenám a měnový kurs dané země.

Tu část disponibilního důchodu, která se nepoužije ihned ke spotřebě, tvoří úspory.
C I G X Reformulací podmínky rovnováhy v ekonomice je rovnost úspor a investic.

Žádné komentáře:

Okomentovat