Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6) Obchodní zákoník

Obchodní zákoník

Obchodní zákoník patří k nejdůležitějším právním předpisům, jejichž prostřednictvím se uskutečňuje přechod
našeho hospodářství na tržní ekonomiku. Obchodní zákoník upravuje postavení podnikatelů, obchodní závazkové vztahy mezi nimi a jiné vztahy, které s podnikáním souvisejí.

Podle obchodního zákoníku se řídí:
1) Závazkové vztahy, které vznikají mezi podnikateli a týkají se
jejich podnikatelské činnosti.
2) Závazkové vztahy mezi státem nebo obcí a podnikateli, kteří
svou podnikatelskou činností zabezpečují veřejné potřeby.
3) Závazkové vztahy, při kterých se smluvní strany písemně dohodly, že se budou řídit obchodním zákoníkem.

Závazkové vztahy, které jsou upraveny obchodním zákoníkem, se nazývají obchody.



Občanský zákoník


Obchodní zákoník některé vztahy související s podnikáním neupravuje. Nelze-li některé otázky související s podnikáním řešit podle ustanovení obchodního zákoníku, řeší se podle občanského zákoníku. Novelizovaný občanský zákoník upravuje ty majetkové vztahy fyzických a právnických osob a majetkové vztahy mezi fyzickými a právnickými osobami a státem, které nejsou upraveny v jiných zákonech. Některé vztahy se řídí jak obchodním, tak občanských zákoníkem. Občanský zákoník obsahuje jejich obecnou úpravu a v obchodním zákoníku jsou určité odchylky nebo specifika či doplňky.
Obchody mezi podnikateli se nejčastěji upravují kupními smlouvami nebo smlouvami o dílo. Kupní smlouvou dochází k převodu vlastnictví k nějaké věci z prodávajícího na kupujícího proti zaplacení kupní ceny. Smlouvou o dílu se jeho zhotovitel zavazuje zhotovit nebo opravit nějakou věc za sjednanou cenu. Občanský zákoník upravuje výlučně kromě majetkových vztahů i další vztahy, například vztahy plynoucí z práva ochranu osobnosti.



Obchodní rejstřík

Obchodní rejstřík je zvláštní veřejná listina, do níž se zapisují podnikatelské subjekty. Obchodní rejstříky vedou tzv. rejstříkové soudy. Jsou jimi krajské soudy. Do obchodního rejstříku se zapisují podniky všech právních forem. Při zápisu do obchodního rejstříku přiděluje soud podniku identifikační číslo organizace (IČO). O zápisu do obchodního rejstříku vydá soud usnesení. Po ukončení činnosti se provede výmaz z obchodního rejstříku.

Žádné komentáře:

Okomentovat