Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pro nalezení rovnováhy výrobce je nutné ...

Pro nalezení rovnováhy výrobce je nutné ještě vysvětlit pojem příjmů. Celkové příjmy jsou veškeré příjmy, které firma obdrží za prodané zboží. Matematicky je můžeme vyjádřit jako součin ceny a objemu produkce. Průměrné příjmy představují příjmy připadající na jednotku produkce. Důležitým pojmem jsou mezní příjmy vyvolané změnou produkce o jednotku. Rozdíl mezi celkovými příjmy a celkovými náklady firmy představuje zisk. Pokud do nákladů zahrneme pouze explicitní náklady, půjde o zisk účetní, pokud zahrneme i implicitní náklady (alternativní náklady), půjde o ekonomický zisk.

Podmínkou rovnováhy firmy v krátkém období je potom rovnost mezních nákladů a mezních příjmů. Pokud by mezní náklady byly vyšší než mezní příjmy, znamenalo by to, že firma na výrobu další jednotky produkce vynakládá větší množství nákladů, než kolik příjmů z nich získá - firma by výrobu snížila. Snížení výroby vyvolá snížení mezních nákladů, MR = MC. Kdyby firma dále snižovala objem výroby, platilo by MR > MC a to by ji motivovalo k dalšímu rozšíření výroby, až by opět platilo, že MR = MC.

V dlouhém období je podmínkou rovnováhy rovnost průměrných nákladů a průměrných příjmů. Kdyby AC > AR, pak by z odvětví odcházely méně efektivní firmy. Pokud by AC < AR, přilákalo by to do odvětví další firmy.

Žádné komentáře:

Okomentovat