Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Náměty k diskusi

1) Proč je voda levná, i když je k životu nezbytná a kožichy drahé, i když jsou lehce nahraditelné?
2) Za jakých podmínek bude celé dokonale konkurenční odvětví v rovnováze v dlouhém období? Proč je požadavek volného vstupu do odvětví nezbytný pro mechanismus zajišťující rovnováhu dokonale konkurenčního trhu (odvětví)?

6) Nedokonalá konkurence

Reálný hospodářský svět ukazuje, že základní předpoklady modelu dokonalé konkurence většinou neexistují. Firmy vyrábějí v podmínkách, kdy je alespoň jeden předpoklad dokonalé konkurence porušen. A proto hovoříme o nedokonalé konkurenci. Jejími základními formami jsou: monopol, oligopol a monopolní konkurence.

Hlavním rysem nedokonalé konkurence je, že firma vyrábí diferencovaný produkt a může ovlivnit tržní cenu daného výrobku. Nedokonalou konkurenci proto můžeme charakterizovat jako trh, na kterém existuje alespoň jeden prodávající, který může ovlivnit tržní cenu. Hlavními příčinami jejího vzniku jsou nákladové podmínky v podobě úspor z rozsahu výroby a bariéry konkurence v podobě právních restrikcí (např. ochranná známka, patenty atd.), diferenciace produktu (odlišnosti výrobků různých výrobců a odlišnosti služeb s nimi spojených).

Žádné komentáře:

Okomentovat