Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

- kritika merkantilismu byla založena ...

- kritika merkantilismu byla založena na myšlence ekvivalence směny: má-li země aktivní obchodní bilanci, získává zahraniční zlato, ale výměnou za své zboží. Protože je směna ekvivalentní, je hodnota získaného zahraničního zlata stejná jako hodnota vyvezeného zboží. Proto není možné, aby zahraniční obchod zvyšoval bohatství národa.
- věřili, že bohatství pochází pouze z práce na půdě. Bylo ústřední myšlenkou fyziokratismu, že zemědělství je jediným odvětvím, které je produktivní (vytváří větší hodnotu, než jakou samo spotřebovává). Produktivnost zemědělství odvozovali z toho, že pouze zem. je zdrojem renty, z níž může žít nečinná třída vlastníků půdy.
- Fyziokraté viděli, že konkurence na trhu práce srazí mzdy na úroveň existenčního minima postačujícího jen na reprodukci pracovní síly.
- Zemědělství dokázalo vytvářet větší hodnotu, než jakou samo spotřebovávalo – dokázalo vytvářet čistý produkt (nabývá podobu rent, které dostávají vlastníci půdy). Tento produkt představoval pro fyz. dostatečné bohatství.
- průmysl a obchod nazývali sterilním sektorem – vytváří stejnou hodnotu, jakou spotřebuje
- fyziokraté chápali kapitál jako zálohy. Z této představy vycházela celá klasická teorie kapitálu.
- Quesnay rozlišoval tři druhy kapitálových záloh do zemědělství
a) zálohy do půdy – původní vklady kapitálu, uskutečněné samotnými vlastníky půdy
b) fixní zálohy – např. budovy, dobytek
c) roční zálohy – roční zálohy na mzdy, suroviny a osivo

Žádné komentáře:

Okomentovat