Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Náměty pro diskusi

1) Pavel má rád máslo a domnívá se, že margarín chutná jako mýdlo. Martin v nich nevidí rozdíl. Čí poptávka po másle bude pravděpodobněji elastičtější?
2) Jaký bude celkový příjem farmářů při rekordní sklizni? Jaký bude celkový příjem spojů, když sníží sazby za dálkové telefonní hovory?
3) Pacient si musí kupovat určité množství léku a je ochoten za něj zaplatiti jakoukoliv cenu. Načrtněte tvar poptávkové křivky pacienta a určete hodnotu koeficientu cenové elasticity.
4) Proč jinak stejné vydání knihy se prodává za mnohem vyšší cenu v pevné vazbě než brožované? Budete očekávat, že cenová elasticita poptávky při každé určité ceně bude větší nebo menší pro vydání v pevné vazbě než pro vydání brožované?
5) Vysvětlete pomocí teorie mezního užitku klesání poptávkové křivky!


4) Nabídka, teorie výroby a nákladů


Podstatou firmy je nakupovat vstupy, používat je k výrobě výstupů a poté výstupy prodávat. Vztah mezi maximálním množstvím výstupu, které může být vyrobeno z daných vstupů, nazýváme produkční funkce. Funkce je definována pro daný stav technického poznání. Celkové množství vyrobeného výstupu ve fyzických jednotkách představuje celkový produkt. Dodatečný produkt neboli výstup přidaný jednou dodatečnou jednotkou tohoto vstupu, přičemž ostatní vstupy jsou udržovány na konstantní úrovni, nazýváme mezní produkt (mezní fyzický produkt) vstupu. Mezní produkt má klesající charakter, což je odrazem zákona klesajících výnosů.

Žádné komentáře:

Okomentovat