Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

- JOHN LOCKE (1623 – 1704)

- učinil pokus vysvětlit a obhájit soukromé vlastnictví jako přirozené právo člověka.
- O občanské vládě
- obsahuje kapitolu o vlastnictví, kde se říká, že všichni lidé jsou si rovni a že tudíž půdu a jiné zdroje přírody mají všichni sdílet rovným díle. Zároveň však má člověk výlučné právo na plody své práce. Pokud jeho vlastnictví vzniklo z jeho práce, má přirozeně patřit jen jemu.
- přínos k teorii peněz – uvědomoval si vztah mezi množstvím peněz v oběhu a cenovou hladinou a vyjádřil základní tvrzení kvalitativní teorie peněz: zvýší-li se množství peněz v oběhu, zvýší se cenová hladina ve stejném poměru. To znamenalo, že hodnota peněz závisní nepřímo úměrně na jejich množství v zemi.
- kvantitativní teorie peněz byla útokem na merkantilistickou doktrínu obchodní bilance. Říkala totiž, že příliv peněz do země nemůže zvětšit bohatství země, protože snižuje hodnotu peněz v této zemi.
- Locke a Hume nepopírali, že růst množství peněz v oběhu může stimulovat nabídku. Tvrdili pouze, že nakonec povede pouze k růstu cenové hladiny. Oba připouštěli, že v přechodném (krátkém) období je příznivý dopad zvýšení peněžní zásoby na nabídku možný.

Žádné komentáře:

Okomentovat