Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

­ laissez faire a neviditelná ruka trhu

­ proti merk. doktrínám stavěl S. ideu přirozeného řádu (systém přirozené svobody), pokusil se o analýzu ekonomického chování lidí
­ ideu systému přirozené svobody – dovedl ji do hloubky (představa neviditelné ruky trhu – tj. mocná myšlenka spontánní harmonie individuálního a spol. zájmu, třídních zájmů (ztělesňuje soulad mezi vlastním zájmem jednotlivce a zájmem společnosti, soulad, který je docilován bez zásahu státu
­ národní bohatství je souhrn individuálních bohatství (růst národního bohatství díky sledování prospěchu jednotlivců a jejich akumulace bohatství pro svůj prospěch). Morálka individuálního sobectví není v rozporu s morálkou vzájemné pomoci (tj. dělba práce a směny a je důsledkem sledování vlastních zájmů)
­ S. považoval etiku vlastního prospěchu za nejsilnější přirozenou vlastnost
­ neviditelná ruka trhu je proces konkurence
­ laissez faire – zdržení se státních intervencí do ekonomiky
­ obával se monopolu – tj. „spiknutí“ proti spotřebiteli
­ vedle laissez faire spočívá S. systém přirozené svobody na institucích, které zajišťují spravedlnost (i ochrana volné konk. před zájmovými skupinami výrobců)
­ velký trh je daleko odolnější proti dohodám výrobců než trhy malé
­ obhajoba laissez faire = obhajoba svobody obchodu a odpor vůči velkým výdajům státu (tj. břemeno a brzda soukromé iniciativy a tím i hosp. růstu)
­ argumenty ve prospěch navigačních akt (pokud slouží bezpečnosti státu), arg. ve prospěch dovozních cel (pokud jsou odvetou za obdobná cla zahraničních partnerů, nebo pokud slouží k rozvoji dosud nerozvinutých odvětví)

Žádné komentáře:

Okomentovat