Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rozdíly oproti monetarismu

1) hypotéza rac. očekávání nahradila Friedmanův předpoklad adaptivních očekávání - subjekty při odhadování budoucího vývoje využívají nejen informace z minulosti, ale také veškeré informace dostupné ze současnosti). Možná je pouze náhodná, nikoliv systematická chyba. Zaměstnanci sice neznají cenovou hladinu, ale jsou schopni její vývoj racionálně předvídat.
2) pojetí peněz - peníze dle Friedmana mohou dočasně ztratit neutralitu a začnou ovlivňovat reálné makro veličiny, dle školy racionálních očekávání plná neutralita peněz.

Robert E. LUCAS
Vůdčí osobnost a reprezentativní představitel, pod jehož vlivem se proud vyhraňoval, odmítl Friedmanův předpoklad adaptivních očekávání. Rozděluje očekávání na extrapolační, adoptivní (vycházejí pouze z minulé zkušenosti) a racionální. Podle teorie racionálních očekávání mohou subjekty vytvářet tak kvalitní očekávání, že očekávání budou potvrzena budoucím vývojem (subjekt musí mít k dispozici všechny relevantní informace a nesmí se objevit nečekané vnějšími vlivy) tzn. je to záruka stability ekonomického systému. Z hlediska makroekonomického jsou rozhodující agregátní očekávání, která jsou souhrnem individuálních očekávání a mají ještě více předpověditelný rozměr, chyby jednotlivců jsou jen náhodné a vzájemně se kompenzují, agregátní očekávání jsou tak dobrá jako předpovědí ekonomických teorií. Jedná se o makroekonomii založenou na mikroekonomických základech.
- další myšlenky viz. obecně na začátku

Žádné komentáře:

Okomentovat