Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Vývoj českého ekonomického myšlení

Vývoj byl ovlivněn právě panujícími hospodářskými poměry – zaostávání stř. Evropy, specifika R-U..
Tomáš Štítný ze Štítného (14.st.) – zakladatel české teologické a filosofické terminologie, ovlivněn názory Akvinského. Spravedlivá cena – co by stačilo za práci+ aby mohl pomáhat chudým – má umožnit důstojné žití.
Merkantilistické myšlení – P.H. Morgenthaler, F. Š. Malivský (?), J.K. Bořek, zakládání exportních společností.
J.I. Buček – ekonomické teorie převedeny z filosofické na právnickou fakultu, dělil výklad do 3 ročníků – policejní věda (policie= zasahování státu do spol. i hosp. života), obchodní věda a finanční věda.
V.G. Kopetz - vliv fyziokratizmu. Nár. hosp. dělí na národohospodářská teorie (poznávání přirozených zákonů) a národohospodářská politika (odstraňování překážek rozvoje individuální iniciativy).
J. Burquoy – český polyhistor, části národohosp. vědy – technická (popisuje výrobní technologie, mat. výpočty) a politická (výklad i popis hospodářské činnosti).
F.L. Rieger (19.stol.) – 1. česky publikující autor, liberál. Jednota ku povznesení průmyslu v Čechách.
F.L. Chleborad – všímá si postavení dělnictva, odmítá politické organizování dělnictva. Odsuzuje KPE – je prý vhodná jen v Anglii. Dílo: Soustava národního hospodářství politického. Stál u zrodu banky Slavie, upřednostňuje výrobní, kapitálkové družstevnictví, upozorňuje na rizika socialismu a komunismu, ale také liberalismu – hledá soustavu která by propojila soukromé vlastnictví a svobody jednotlivce se zájmy celku.

Žádné komentáře:

Okomentovat