Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

F. Knight

– přínos do teorie podnikatelského zisku, podnikatelský zisk může vzniknout v kterékoliv situaci, příčinou je nejistota. Podnikatel nakupuje výrobní faktory dnes, ale vyprodukované statky bude prodávat v budoucnu. Nezná budoucí ceny – ty závisí na řadě nepředvídatelných okolností. Podnikatel tak může vydělat, šul nul nebo prodělat.

- dále Knight definuje kdy jsou trhy dokonale konkurenční: když osoby mohou jednat svobodně, jsou způsobilé svými kvalitami, jsou závislé na trhu, všichni mají dokonalou informaci, cena je objektivní a neexistují zábrany vstupu a odchodu z trhu.
Realita je někde mezi dokonalou konkurencí a monopolem (jejich síly se prolínají)  nedokonalá konkurence → krize neoklasické ekonomie

Řešení krize
Začíná proces přehodnocování, který vede ke 3 směrům: teorie nedokonalé a monopolistické konkurence (aplikace neoklasické ekonomie na nedokonale konkurenční trhy), makroekonomie J.M. Keynese (teoretické východisko státních zásahů do ekonomiky) a renesance liberální ekonomie (obhajoba autoregulační schopnosti trhu).

Žádné komentáře:

Okomentovat