Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Josef Kaizl

Josef Kaizl – pod vlivem Bráfa – stál u zrodu národohosp. odboru studentského spolku Všehrd. Univerzitně vzdělaný politik a posléze ministr rakouské vlády. Spisy: Národní hospodářství, Finanční věda. Hospodářská činnost je činnost rozumová, technická a ekonomická.
Albín Bráf – s Kaizlem jsou zakladateli čs. ekonomické terminologie. Hospodářství definuje jako činnost s cílem ukojovat lidské potřeby statky, přičemž člověk se snaží postupovat účelně, aby se dosáhlo prospěchů poměrně nejvyšších obětmi poměrně nejnižšími (zásada hospodármosti).
První republika:
Alois Rašín – jeho ekonomické krédo bylo „pracovat a šetřit“, ovlivněn rakouskou školou – shoda ve výkladu hodnoty a teorii úroku, negativně se stavil k pracovní teorii hodnoty. Největší pozornost věnoval peněžní teorii – byl metalistou. Jeho základním přínosem k ek. poznání byla jím prováděná měnová politika, založená na restrikci oběživa. Provedl oddělení měny od Rakouska formou kolkování bankovek. Na základě této politiky došlo ke stabilizaci měny a hospodářství. Rašín byl zastáncem deflační politiky v zájmu silné měny.
Karel Engliš – akademik i politik v oblasti finanční a měnové, vytvořil originální teleologickou teorii pojetí ekonomické vědy. Za dva základní ekonomické systémy pokládal individualismus (laissez-faire) a solidarismus (něco jako komunismus, z donucení).

Žádné komentáře:

Okomentovat