Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Coase

- soustřeďuje se na analýzu zvyků, přijatých chování a jejich vývoje
Coaseův teorém (teorie transakčních nákladů)– při nulových transakčních nákladech (nákladech vznikajících při směně vlastnických práv) povede vyjednávání mezi jednotlivými stranami k uzavření takových dohod, které budou pareto – optimální bez ohledu na původní rozdělení vlastnických práv

T. Veblen – východisko – instituce jsou souhrnem zvykového myšlení a konvenčního chování,
institucionální struktura společnosti nikdy neodpovídá požadavkům současného vývoje. Hlavní rozpor doby: mezi institucí industrie (průmyslu – dělání komodit) a business (podnikání pro zisk – dělání peněz). Rozpor bude řešen revolucí inženýrů, vznikne nová společnost, ve které stát bude mít významnější roli a vládnout budou inženýři s intelektuálové.
- pojmy spojené s Veblenem - zahálčivá třída (oddělí se vlastnictví a řízení) a demonstrativní spotřeba (spotřeba, jejímž cílem je demonstrace společenského postavení)

J.R. Commons - instituce jsou právně uznané zvyky, vtělené do právních norem. Vidí rozpor mezi institucemi: podnikem (usiluje o optimalizaci výrobních postupů) a firmou (usiluje o max zisku), nemyslí si ale, že tyto cíle jsou neslučitelné (vytváří tzv. rozumnou dohodu).

Žádné komentáře:

Okomentovat