Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Další (pozdější)představitelé:

L.M. Lachmann, O. Morgenstern (teorie her), J. von Neumann, I. M. Kirzner a M.N. Rothbard.

3. generace rakouské školy - renesance liberalismu!!

L. von Mieses - krajní liberalista a individualista, kritik socialismu a keynesiánství. Ekonomie podle něj není vědou samou o sobě, ale je nedílnou součástí obecné vědy o lidském jednání (které je účelné, rozumné a řízené vlastním plánem) – praxeologie.
- člověk jedná a jeho jednání je účelné (výchozí axiom praxeologie), člověk se snaží dostat k subjektivně lepší situaci, než v jaké se nachází
- odlišoval lidské jednání a lidský plán – člověk se v jednání řídí individuálním subjektivním plánem, ne plánem jiným. Odmítá racionalitu hospodářství, které je řízeno centrálním plánem
- omyl je možný, není v rozporu s racionalitou

F.A. von Hayek - nejvýznamnější představitel liberalismu 20. století. Jediným účinným koordinátorem výrobních a směnných vztahů v pokročilé směnné společnosti je cenový mechanismus. Cena je nositelem informace a má nepostradatelnou motivační fci. Relevantní informace jsou vlastněny a využívány pouze individuálně. Spolu s Misesem se zúčastnili sporu o ekonomickou racionalitu socialismu se stoupenci tržního socialismu (Hayek ve své knize Cesta do otroctví důsledně odděluje dvě roviny socialismu – ideál spravedlivější společnosti a způsob jeho praktického prosazení)
J. Alois Schumpeter (19/20s.) - studoval ve Vídni – rakouská škola, 1919 – ministr financí Rakouské republiky. Specifický přínos – teorie inovací (vnášení novot do hospodářství).

Žádné komentáře:

Okomentovat