Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vysvětlete, proč je rozlišováno mezi intenzitou a produktivitou práce.

Intenzita práce vyjadřuje, jaké množství práce je vynaloženo za určitou časovou jednotku, s růstem intenzity práce se zvyšuje pracovní výkon a tím i množství vyrobené produkce. Produktivita vyjadřuje účinnost vynaložené práce, tedy množství produkce. S rostoucí intenzitou práce se zvyšuje množství vyrobené produkce, zatímco produktivita práce roste, pokud je výrobce schopen zvýšit množství produkce při stejném množství práce.

Vysvětlete, proč klade ekonomie důraz na problém vzácnosti zdrojů.

Je to proto, že ekonomie zkoumá, jak lidé rozhodují o využití vzácných zdrojů s alternativním využitím za účelem výroby různých statků a služeb a jak jsou potom tyto statky a služby rozdělovány pro současnou a budoucí spotřebu mezi jednotlivé osoby a skupiny ve společnosti. Pojem vzácnost je v ekonomii důležitý a patří k základním ekonomickým kategoriím. Znamená, že disponibilní zdroje sloužící k výrobě statků nejsou v takovém dostatečném množství, aby uspokojily všechny ekonomické potřeby ve společnosti.

Proč ekonomie nevyužívá metody experimentu?

Při experimentu je nutno pracovat s neměnnými jevy (proměnný může být jen zkoumaný jev), což v případě ekonomie nelze zajistit a proto metody experimentu nevyužívá.



Vysvětlete význam předpokladu ceteris paribus.

Ceteris paribus neboli „za jinak stejných okolností“. V ekonomii je třeba dodržovat zásadu usuzování o ekonomických procesech při neměnných ostatních podmínkách, ale současně dbát důsledně na to, že poznatek má plně vypovídací schopnost jen za těchto podmínek.

Žádné komentáře:

Okomentovat