Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2. Ekonomie a její předmět

Vysvětlete, čím se odlišuje makroekonomie od mikroekonomie a co je spojuje.

Makroekonomie zkoumá chování ekonomiky jako celku, makroekonomickými otázkami jsou např. měření hrubého domácího produktu, zaměstnanost, inflace, peníze, hospodářská politika státu aj. Mikroekonomie se soustřeďuje na analýzu jednotlivých ekonomických subjektů (domácnosti, firmy, jednotlivec). K otázkám, které se řeší v mikroekonomii, patří např. čím je motivován spotřebitel na trhu výrobků a služeb, jak se utváří cena na trhu určitého výrobku, jak se rozhoduje firma, chce-li maximalizovat svůj zisk, jak funguje trh dokonalé konkurence atd. K pochopení ekonomické vědy je zapotřebí studovat obě roviny zkoumání a jejich poznatky propojovat. Platí vzájemná závislost makroekonomie s mikroekonomií.

Pokuste se vyjádřit, čím se odlišují důsledky toho, zda souvislost je vyjádřitelná křivkou rostoucí nad tečou nebo pod tečnou.

Pokud zjišťujeme, zda se křivka nachází nad nebo pod tečnou, zaměřujeme se na zjištění konkávního či konvexního tvaru dané křivky. Pokud je křivka konvexní, nachází se nad tečnou ke křivce v daném bodě. Pokud je křivka konkávní, nachází se naopak pod tečnou ke křivce v daném bodě. Konkávní (popř. konvexní) tvar křivky má v ekonomii význam. Např. veličina celkový užitek je graficky zobrazena rostoucí křivkou z počátku souřadnic (může být i klesající od určitého množství statku), která má konkávní tvar. To znamená, že přírůstky této veličiny se s růstem nezávislé proměnné (množství statku) snižují, což vyjadřuje zákon klesajícího mezního užitku. Naopak konvexní tvar mají např. celkové náklady, a to od bodu, kdy se začínají prosazovat klesající výnosy a mezní náklady mají růstovou tendenci.

Žádné komentáře:

Okomentovat