Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Čím je vysvětlitelné, že rostoucí zdanění je od určité úrovně provázeno snížením daňového výnosu?

Tuto souvislost vyjadřuje tzv. Lafferova křivka (nástroj směru Ekonomie strany nabídky). Tato křivka ilustruje všeobecně poznanou pravdu, že maximální příjmy státního rozpočtu – daňový výnos (tr) a míra zdanění (rt) spolu nesouvisí přímo úměrně. Maximalizovat příjem není možné růstem zdanění bez omezení. Od určité výše míry zdanění se křivka daňových výnosů (Lafferova křivka) zalamuje a státní příjem z daní klesá. Znamená to, že tentýž výnos je možno dosáhnout při různých mírách zdanění, ale není lhostejné, která ze sazeb bude zdaněna. V ekonomice po bodu zalomení dochází k útlumu ekonomických aktivit a ekonomika se pohybuje v tzv. zakázané zóně (zde je možným důsledkem vznik podzemní – šedé a černé ekonomiky).


3. Mechanismus hospodářské koordinace

Co označujeme jako mechanismus koordinace?

Koordinace systému se definuje jako uvedení jednotlivých částí do souladu (mechanismus koordinace). Je to systém, který řídí fungování hospodářství tak, aby z disponibilních zdrojů byly vytvářeny předpoklady pro uspokojování potřeb, a to nejen současných, ale také budoucích.

Vysvětlete, proč je nutné, aby v hospodářství působil mechanismus koordinace.

Faktory jako vzácnost zdrojů, omezený výstup, rostoucí potřeby, dělba práce a doprovázející ji kooperace způsobují, že není lhostejno, jakým způsobem jsou využívány omezené zdroje v ekonomice. Omezené zdroje musí být použity tam, kde je jich nejvíce potřeba. Proto musí existovat nějaký mechanismus, který bude řídit alokaci zdrojů vzhledem k potřebám. Mechanismus ovládající hospodářství (hospodářský mechanismus) musí dát zřetelnou odpověď na otázky co, jak a pro koho vyrábět. To je posláním a obsahem hospodářského mechanismu.

Žádné komentáře:

Okomentovat