Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Mikroekonomie

1. Základní pojmy a souvislosti ekonomie

Jak spolu souvisí potřeby lidí a ekonomika?

U potřeb začíná ekonomie jako věda. Kdyby nebylo potřeb, nebylo by hospodářských aktivit lidí. Slovo potřeba patří k základním ekonomickým pojmům. Podstatou hospodářské činnosti je vytváření ekonomických statků, které slouží k uspokojování potřeb. Potřeby (pocity, že se něčeho nedostává, chtění něčeho...) můžeme rozlišit na potřeby ekonomické a neekonomické, přičemž ekonomie se zabývá pouze potřebami ekonomickými, tj. potřebami, které jsou uspokojovány spotřebou statků a služeb. Tyto potřeby se neustále rozšiřují, jsou neomezené a jsou nejsilnějším podnětem rozvoje hospodářské činnosti, které vtiskují smysluplnost i cílovou orientaci.

Co jsou to ekonomické statky a jak je dělíme?

Ekonomické statky slouží k uspokojování ekonomických potřeb. Jsou to produkty hospodářské činnosti. Rozlišujeme statky volné a statky vzácné. Volné statky jsou statky volně dostupné z přírody, s vývojem společnosti jejich význam začal klesat, jejich množství však může být omezováno a jejich kvalita se může zhoršovat (což se v současnosti děje). Statky můžeme rovněž rozlišit na statky soukromé, v tomto případě je jejich výrobce schopen omezit využití statků na ty spotřebitele, kteří jsou ochotni za něj zaplatit, a na statky veřejné, které se vyznačují nerivalitou ve spotřebě a nevyloučitelností ze spotřeby.

Charakterizujte rozdíl mezi produktivitou a intenzitou práce.

Intenzita práce je množství práce vynaložené za určitou časovou jednotku. Hovoříme tedy o množství práce samotné, o množství výrobního faktoru. Množství práce ovlivňuje počet práceschopných osob ochotných pracovat, délka pracovní doby a intenzita práce. Oproti tomu produktivita práce vyjadřuje účinnost vynaložené práce. Hovoříme tedy o výsledku práce, o množství produkce. Produktivita práce roste, jestliže se stejným množstvím práce je výrobce schopen vyprodukovat větší množství produkce. Růst produktivity práce se opírá o zdokonalování strojů, výrobních zařízení, technologií nebo zlepšení organizace výroby. Produktivita práce je přímosměrně ovlivněna kvalitou pracovní síly.

Žádné komentáře:

Okomentovat