Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jaké principy mohou být základem národohospodářské koordinace?

Existují tři základní principy, přičemž v každém systému koordinace lze nalézt alespoň jeden z nich. Jsou to: tradice, příkaz a cenový (tržní) systém. Princip tradice spočívá v předávání zkušeností další generaci, která je uchovává a předává dalším generacím. Tradice byla určujícím principem po rozhodující časové období vývoje společnosti a hospodářství. Významný vliv má i dnes, např. v ekonomikách méně vyspělých zemí. Příkaz je princip, pomocí něhož je základní otázka řešena do jisté míry v každém systému. Nejrozsáhlejšího uplatnění nalezl v centrálně plánovaných ekonomikách 20. století. Rozdílné mohou být způsoby, kterými se princip příkazu realizuje, v demokratické společnosti se zpravidla jeho použití opírá o stanovisko většiny. V totalitních systémech může vyjadřovat stanoviska a zájmy úzce omezeného okruhu osob. Cenový (tržní) systém má nezastupitelnou hlavní roli v moderních vyspělých ekonomikách, základem cenové koordinace je trh a tržní mechanismus.

Vysvětlete, jak spolu souvisí tržní mechanismus a hospodářský mechanismus.

Tržní mechanismus je jeden ze základních způsobů koordinace hospodářství. Základní funkcí jak hospodářského mechanismu, tak trhu, je usměrňovat alokaci zdrojů vzhledem k potřebám společnosti. Společnost neustále řeší problém, jak zabezpečit z omezených zdrojů požadovanou a rostoucí úroveň spotřeby, proto je žádoucí, aby hospodářský mechanismus plnil i další funkci: aby nutil výrobce k efektivnímu chování, tedy hledání způsobů, jak z omezených zdrojů dosáhnout vyššího výkonu. Hospodářský mechanismus (popř. tržní mechanismus) musí odpovídat na otázku co, jak a pro koho vyrábět. Takovou odpověď poskytuje trh prostřednictvím kupujících, kteří tím, co kupují, vyjadřují, co chtějí a co nechtějí. Jejich chování na trhu je zároveň pokynem pro výrobce, co mají nebo nemají vyrábět. Rozhodování je založeno na svobodné volbě suverénního subjektu trhu. Základem tržního hospodářství je trh a jeho niterním obsahem je tržní mechanismus.

Na kterých odlišných předpokladech a východiscích jsou založeny tržní a příkazové koordinace?

Národohospodářský systém koordinace založený na příkazu předpokládá a ve skutečnosti také má podobu centrálně plánované ekonomiky. Centrálně koordinovaná ekonomika se opírá o vertikální strukturu koordinace, zatímco tržní systém je založen na koordinaci, jejímž základem jsou horizontální vazby. Dalším rozdílem je existence soukromého vlastnictví, ta je v příkazové ekonomice omezována až likvidována, u tržního systému je však nezbytným předpokladem pro jeho fungování. Třetím rozdílem je optimalizace. Tržní hospodářství se optimalizuje cestou zpětných kroků, centrálně plánovaná ekonomika vychází z optimalizace předem. Základem příkazové koordinace je centrální plán, u cenového systému je základem trh.

Žádné komentáře:

Okomentovat