Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Bads

Bads = neoblíbené statky, preferujeme spíše jejich menší množství než větší

Neuters = neutrální statky, spotřebitel je vůči těmto statkům lhostejný, je mu jedno v jakém množství jsou, není schopen vyjádřit zdali je má rád či ne

Preferenční mapa (viz graf 4.3)
Kombinace ležící v pravém horním obdélníku (tmavě šedá ploch) představují buď více jednoho nebo druhé statku. Spotřebitel preferuje tyto kombinace před kombinací A. Naopak, všechny kombinace ležící v levém dolním obrazci (světle šedá plocha) obsahují buď méně jednoho nebo druhého statku a proto spotřebitel bude preferovat kombinaci A. V levém horním kvadrantu a v pravém dolním kvadrantu leží kombinace obsahující menší a větší kombinace 2 statků a naopak – spotřebitel bude preferovat tyto kombinace před kombinací A. Některé z kombinací ležící v těchto kvadrantech budou míst pro spotřebitele stejný význam jako kombinace A, tzn. že jim přikládá stejný význam – toto nám rozdělí původní plochu na 2 části – preferovanou část (tm.šedá plocha) a nepreferovanou část (sv.šedá plocha).

Indiferenční křivka = ukazuje všechny kombinace 2 produktů, které přinášejí spotřebiteli stejnou úroveň uspokojení (celkového užitku). Mezi těmito kombinacemi je pak spotřebitel indiferentní. Těchto indiferenčních křivek může být velmi mnoho.

Žádné komentáře:

Okomentovat