Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

II. Daňová soustava- Daňová povinnost

Daňová povinnost - vznik se váže na okamžik vyskladnění, s nímž je spojená povinnost vystavit daňový doklad. Zdaňovacím obdobím je jeden měsíc. Spotřební daň se započítává
do základu pro výpočet DPH. DPH se tak vypočítává nejen z ceny dodávky, ale i ze spotřební daně.“
„Už nám, Evo, zbývá probrat jenom daň z příjmu fyzických osob a máme za sebou komplexní školení,“ prohlásí s úsměvem Pavla.
„Toto setkání by se mohlo klidně jmenovat – daně, aneb jak se nebát pracovníků FÚ - - jsou to také jenom lidé“ odpoví Eva.
„Jak kteří“ řekne Honza, „ale když jste už nám toho tolik o daních řekly, tak nám řekněte něco i o dani z příjmů fyzických osob, ta se týká většiny podnikatelů ale i zaměst-nanců.“
„Daň z příjmu fyzických osob“ – začala Pavla:
„Poplatníkem je fyzická osoba, která má trvalé bydliště na území ČR nebo se zde obvykle zdržuje (minimálně 183 dní v roce). Jejich daňová povinnost se vztahuje na příjmy plynoucí ze zdrojů na území ČR i na příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí.
Plátci jsou:
a) podnikatelé, kteří platí daň za sebe, plátce = poplatník
b) zaměstnanci, za které zálohy na daň odvádí zaměstnavatel. Po skončení daňového období (roku), provádí zúčtování sražených záloh zaměstnavatel na žádost zaměstnance, nebo zaměstnanec podává daňové přiznání na příslušném FÚ, ze zákona nebo dobrovolně.
Zdaňovacím obdobím je kalendářní rok.
Poplatník podává daňové přiznání za předchozí rok do konce března a vypočtenou daň uhradí. V některých případech stanovených zákonem platí poplatník v průběhu roku zálohy na daň
a při podání daňového přiznání na příslušném FÚ je vyúčtuje. Pokud daňové přiznání zpracovává daňový poradce, může být posunut termín pro podání až do konce června.
Předmětem daně jsou:
- příjmy ze závislé činnosti a z funkčních požitků (ze zaměstnání)
- příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti
- příjmy z kapitálových majetku (dividendy, podíly na zisku)
- příjmy z pronájmu
- ostatní příjmy (výhry)

Žádné komentáře:

Okomentovat