Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

II. Daňová soustava- Daň z nemovitosti

Daň z nemovitosti:
Plátce i poplatník je majitel nemovitosti.
Zdaňovacím obdobím je kalendářní rok (daň se odvádí do konce května).
Tato daň má dvě části:
1) daň z pozemků - základem je rozloha pozemku a forma využívání pozemku (stavební pozemek, zemědělský)
2) daň ze staveb - základem je půdorys nadzemní části stavby v metrech čtverečních a sazba závisí i na poloze stavby“

„Nechci zneužívat situace, ale co říkáte na spotřební daně, mne, jakožto vlastníka hotelu tato problematika dost zajímá,“ prohlásil Karel. „Nejenom tebe, ale i všechny kuřáky, milovníky dobrého moku jakékoliv značky, řidiče a tedy vlastně nás všechny,“ přidá se paní daňová poradkyně, maminka, která provdala dceru na jižní Moravu a zarytá kuřačka. „Spotřební daň je pěkná sviňárna,“ v tomto bodě se vzácně shodnou majetní i nemajetní, tudíž všichni ti, kteří v určité době nepodnikali v oblasti lehkých topných olejů, kolkovaných cigaret a stáčíren. „Prosím tě, Evo, jak se na tento druh daně dívají tví kolegové na FÚ?“
„Zaměstnanci FÚ jsou také jenom lidé, tudíž kuřáci, milovníci piva i vína, například můj šéf uznává jako medicínu něco čemu se nejen v lékařských kruzích říká plum brandy. Ale k věci: spotřebními daněmi stát záměrně zatěžuje určité skupiny zboží. Důvody jsou jednak zdravotní či ekologické, jednak fiskální. Jedná se o výrobky, které i přes vysoké zdanění jsou dobře prodejné, čímž stát (státní rozpočet) získává nezanedbatelnou část příjmů. Týká se to například: lihovin, piva, vína, tabákových výrobků, pohonných hmot aj. Spotřební daně jsou (stejně jako DPH) státem nařízenou přirážkou k ceně, kterou prodejce odvádí finančnímu orgánu.
Poplatníkem je spotřebitel. Sazby spotřebních daní stanoví zákon. Vychází z pevných částek na jednotku množství určitého výrobku.
Plátci daně jsou všechny právnické a fyzické osoby, které vyrábějí nebo vyvážejí vybrané výrobky. Daň lze uplatnit jen jednou (jde o jednorázovou daň).

Žádné komentáře:

Okomentovat