Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5. Popis a hodnocení rizik-pokračování, 6. Závěr

5. Popis a hodnocení rizik-pkračování
d) Udržování trhu - zaměstnal instalatéra a tesaře a tím rozšířit nabídku svých služeb. Navázal kontakt s firmami jiné specializace a využil jejich služby při realizaci zakázek. Podnikatel tak nabídnul komplexnější rozsah služeb.
Koeficient rizika 0,7 (rizikové).

e) Zakladatelský rozpočet - podnikatel využil pro podnikání vlastní dílnu a vlastní skladovací prostory na vlastním pozemku v hodnotě 90.000,- korun. Budova byla odhadcem oceněná na 600.000,- korun. Vlastní kapitál podnikatele – peníze v hotovosti (úspory) 300.000,- korun. Stavební stroje, nářadí a zařízení potřebné k provozování živnosti představuje hodnotu 400.000,- korun podle předběžného odhadu.
Koeficient rizika 0,8 (málo rizikové).

Přepočtený koeficient rizik – celkem: 0,6 = 60%. Předpokládaný neúspěch projektu je 60%.

6. Závěr

Analýzou rizik u stavební firmy jsme zjistili, že největší riziko hrozí firmě ze strany konkurence větších a velkých stavebních firem. Toto riziko je však vzhledem k rozvoji stavebnictví únosné.
Z pohledu určování trhu je zvolená stavební technologie (VELOX) velice slibné řešení vzhledem k výhodám (menší nároky na dopravu a izolační vlastnosti) a hlavně cenové dostupnosti.
Utváření trhu je přiměřené vzhledem k možnostem malé firmy. Firma nemá prostředky k realizaci větší prezentační kampaně.
Větší možnosti vidí vedení firmy v udržování trhu. Dostupnost lidských zdrojů v daném oboru podnikání a v dané lokalitě je dobrá. Rovněž zájem o spolupráci větších stavebních firem se v daném regiónu vyvíjí slibně.
Velkou výhodou je, že podnikatel může využít k podnikání vlastní aktiva (budovu, dílnu, pozemek) a tím zmenšit zakladatelský rozpočet.
Předpokládaný neúspěch projektu dle analýzy rizik ve výši 60% se jeví z hlediska tabulky hodnocení rizik jako rizikové. Tato hodnota je přiměřená riziku v odvětví stavebnictví.

Žádné komentáře:

Okomentovat