Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VEŘEJNÁ INFORMATIKA (CÍLE, PŘÍNOSY, PRIORITNÍ OBALASTI), INFORMAČNÍ SYSTÉMY VS, STÁTNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM, ÚZEMNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉMY

VEŘEJNÁ INFORMATIKA (CÍLE, PŘÍNOSY, PRIORITNÍ OBALASTI), INFORMAČNÍ SYSTÉMY VS, STÁTNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM, ÚZEMNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉMY

Informační technologie = výrazně ovlivňují nejrůznější odvětví lidské činnosti. Rozšiřují množství i kvalitu nových poznatků, umožňují jejich všeobecnou dostupnost.

informatizace společnosti = tu nereprezentuje pouze computerizace, spočívající v nasazování počítačů a v automatickém zpracování dat.

K rozvoji informatizace je zapotřebí odpovídající rozvoj komunikační infrastruktury, založený na rekonstrukci spojových telekomunikačních sítí s orientací na digitální síť internetových služeb.

Státní informační politika = je orientována do oblasti veřejné informovanosti. Zvláštní pozornost bývá věnována informačním službám, které jsou spojovány s školskými a dalšími knihovnami, archívy, vybranými sítěmi center pro podporu vědy a výzkumu.

Výrazným problémem v oblasti státní informační politiky je problém informačních monopolů.
- státní monopol v oblasti spojových služeb
- hromadných sdělovacích prostředků

současné tendence rozvinutých zemí směřují k minimalizaci státního monopolu

Žádné komentáře:

Okomentovat