Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Produkční metoda

zde se GNP stanoví jako součet všech finálních statků a služeb, které byly použity ke spotřebě. Proto se do GNP nezahrnují meziprodukty, které slouží k dalšímu dopracování nebo výrobě. GNP se dá tedy určit jako rozdíl součtu všech vyrobených statků a služeb a součtu všech meziproduktů nebo jako součet všech hodnot přidaných zpracováním. Hodnota přidaná zpracováním se získá, když se na každém stupni výroby odečte od hodnoty produkce hodnota meziproduktu.

Výdajová metoda – GNP se stanoví jako součet výdajů domácností na spotřebu (C)-2/3, soukromých hrubých domácích investic (Ib) -16%, výdajů státních orgánů na nákup výrobků a služeb (G)-20% a čistého exportu (Ex - Im). Za výdaje domácností se považují výdaje na nákup jak krátkodobých tak dlouhodobých výrobků a služeb. Za soukromé hrubé domácí investice se považují výdaje firem na nákupy na obnovu a rozšíření zásoby kapitálu, surovin a hotových výrobků, také se do nich zahrnují výdaje spojené s výstavbou rodinných domků. Do výdajů státních orgánů na nákup výrobků a služeb se nezahrnují transferové výdaje občanům (ty zvyšují výdaje na spotřebu domácností). Čistý export se získá jako rozdíl mezi exportem a importem.

Důchodová metoda – jedná se o souhrn důchodů, které obdrží vlastníci výrobních faktorů v podobě mzdy, renty, úroku a zisku. Získáme veličinu nazvanou národní důchod (NI). K národnímu důchodu připočteme nedůchodové složky, a to nepřímé daně (T) a kapitálové odpisy (a – amortizace) a získáme HDP v tržních cenách.

Žádné komentáře:

Okomentovat