Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Osobní důchod (PI)

je to souhrn veškerých důchodů, které domácnosti obdrží. Získá se tak, že se od čistého národního produktu (NNP) odečtou zisky, které si firmy podrží, nepřímé daně, platby vládě na sociální pojištění a čisté úrokové platby placené ostatním sektorům s výjimkou domácností a připočteme všechny transferové platby, které domácnosti dostávají.

Všechny 3 metody zjišťování výkonnosti dané země vedou ke stejnému výsledku ukazatele HDP. Nejsou zde však zachyceny: netržní statky, hodnota volného času, škody na životním prostředí, „stínová“ ekonomika a kvalita zboží a služeb. Aby tak byly zohledněny tyto nedostatky, používá se v ekonomických teoriích agregát čistý ekonomický blahobyt.

Čistý ekonomický blahobyt (NEW) – je upravenou mírou celk. národního produktu, která koriguje některá omezení metodiky měření GNP. Proto se GNP upravuje o připočitatelné a odpočitatelné položky. Mezi připočitatelné položky patří: hodnota volného času, výrobky a služby vyprodukované stínovou ekonomikou, výrobky a služby vyrobené a poskytnuté sami sobě, kvalita výrobků a služeb apod. Mezi odpočitatelné položky patří škody na životním prostředí, život ve městě apod. NEW roste obvykle pomaleji naž GNP, ale jeho růst je rovnoměrnější.

Cenové indexy

Žádné komentáře:

Okomentovat