b) Oplůtková
› dnes i oplůtková pastva
› výhody – úspora lidské práce, lepší organizace, umožnění dřívějšího zahájení pastvy ovcí s jehňaty už od 4 týdnů
› nevýhody – zvýšené náklady na ohrazení, věší zašlapání porostu
Ustájení ovcí
› suché, vzdušné, ale bezprůvanové stáje
› nejvhodnější 8-12°C
› relativní vlhkost do 70%
› hluboká podestílka, bez trvalého vnitřního členění
› počítá se - 1,5 m2 (jedna ovce s jehnětem)
- 3-4 m2 (beran)
› možnost členění zábranami (při porodech a u odstavu)
› napajedla – většinou koritová
› lizy
› jesle na seno – šířka – 20 cm na jedno jehně
- 40 cm na jednu ovci
- 50 cm na berana
› zařízení poblíž ovčína – na vlnu – lavice a stoly na stříhání ovcí, třídicí stoly, police na vlnu
- u dojených – zařízení na dojení, mléčnice
Žádné komentáře:
Okomentovat