Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

24.Chov králíku

Význam: produkce masa ( bílé , dietní, málo tuku, málo cholesterolu )

- kůže ( kožešnictví, kloboučnictví )

- vlna,

- laboratorní zvíře

- hnůj

- zájmové chovatelství

Výhody – krátký generační interval a vysoká plodnost

- malé nároky na prostor a krmení, vysoká intenzita růstu

Nevýhoda – náročnost na práci

- menší možnost použití mechanizace

Dělení podle velikosti :

a) velký – hmotnost 5-9 kg,dlouhý tělesný rámec, dlouhé uši, nejsou vhodné k produkci masa,

využití pouze v zájmovém chovatelství, mají vysokou spotřebu krmiva

- Belgický obr, Moravský modrý, Francouzský beran, Velký beran

b) střední – 3-5,5 kg, plemena vhodná pro hybridizaci při výrobě masa ( masná pl.)

- Činčila velká – v mat. pozici a k laboratorním účelům

- Český albín - vysoká jatečná výtěžnost, jemná kůže

- Novozelandský bílý – nejdůležitější pro tvorbu hybridů

- masná pl. mají výborná osvalení pánevních končetin, méně podstatné je zbarvení,

mají výbornou reprodukční hmotnost

- ostatní střed.pl. – Vídeňský modrý, anglický beran

Žádné komentáře:

Okomentovat