Význam: produkce masa ( bílé , dietní, málo tuku, málo cholesterolu )
- kůže ( kožešnictví, kloboučnictví )
- vlna,
- laboratorní zvíře
- hnůj
- zájmové chovatelství
Výhody – krátký generační interval a vysoká plodnost
- malé nároky na prostor a krmení, vysoká intenzita růstu
Nevýhoda – náročnost na práci
- menší možnost použití mechanizace
Dělení podle velikosti :
a) velký – hmotnost 5-9 kg,dlouhý tělesný rámec, dlouhé uši, nejsou vhodné k produkci masa,
využití pouze v zájmovém chovatelství, mají vysokou spotřebu krmiva
- Belgický obr, Moravský modrý, Francouzský beran, Velký beran
b) střední – 3-5,5 kg, plemena vhodná pro hybridizaci při výrobě masa ( masná pl.)
- Činčila velká – v mat. pozici a k laboratorním účelům
- Český albín - vysoká jatečná výtěžnost, jemná kůže
- Novozelandský bílý – nejdůležitější pro tvorbu hybridů
- masná pl. mají výborná osvalení pánevních končetin, méně podstatné je zbarvení,
mají výbornou reprodukční hmotnost
- ostatní střed.pl. – Vídeňský modrý, anglický beran
Žádné komentáře:
Okomentovat