Příprava jatečných prasat na prodej.
- prasata zdravá, čistá, s nepoškozenou kůži
- nesmí být krmená poslední dny krmivy ovlivňující jakost masa( rybí moučky, kuk.,hormony, léky)
- kanci se prodávají odděleně, prasnice nesmí být v říji
- 12h před prodejem hladovka
Zpeněžování jatečných prasat
1) V živém stavu – posuzování podle – nákupních hmotnosti, pohlaví, zmasilosti
2) V mase – podle hmotnosti jatečných půlek – podle –pohlaví ,výšky hřbetního tuku
3) Operativní metodou – přístroj ve stanovených bodech zjistí výšku tuku a svalu
Porážka jatečných prasat
Ø omráčením se zvíře zbaví citlivosti, ale zachovají se funkce srdce a dýchání
Ø do 20 – 30sekund vykrvení
Ø opracování – odstranění kůže a štětin
Ø vykolení – otevření tělních dutin, dojde k aktivitě mikroorganismů
Ø půlení, konečná úprava
Průměrná výtěžnost masa -je 80% ( hmotnost 120kg)
Další produkt vepřový tuk ( sádlo hřbetní, střevní a kruponové)
Vedlejší produkty: krev, kůže, střeva, kosti, štětiny, endrikonní žlázy, mícha
Žádné komentáře:
Okomentovat