Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základní formy organizačních struktur

• Malým a (nebo) mladým podnikům bude většinou vyhovovat průkopnická organizace, kde dominuje jednoliniový systém uspořádání řídících vztahů.
• Zavedeným (nebo) velkým podnikům v případě, že je pro ně charakteristická menší intenzita změn okolí, jíž musí čelit, se hodí byrokratická organizace založená na bázi liniově štábního systému.
• Podnikům, jež musí čelit velice dynamickým změnám okolí a adekvátně na ně reagovat, a přitom velikost těchto podniků již není vhodná pro použití průkopnické organizace, nezbývá než použít pružných organizačních forem.

Ke zvýšení pružnosti dochází:
- zavedením více kriteriální struktury (např. maticová organizace),
- zavedením projektových organizačních forem,
- snahou o implementaci výhod malých průkopnických forem organizace do velkých firem prostřednictvím tvorby „podniků v podniku“.

Vícekriteriální organizační struktura
Představitelem maticová organizace, kde je primární struktura, která je vytvořena podle 1 kritéria, maticově propojena (tzn. Aplikována současně) se sekundární strukturou, která je vytvořena podle jiného kritéria. O možných kritériích (funkce, objekt) bylo pojednáno v souvislosti s tvorbou organizačních jednotek. Tato organizační forma je sice schopna lépe reagovat na změny okolí prostřednictvím specializovaných manažerů pro výrobek, trh, projekt nebo funkci, větší pružnosti je však dosaženo za cenu porušení jednoty řízení.

Žádné komentáře:

Okomentovat