Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

„Podnik v podniku“

Tvorba „podniků v podniku“ je další možností zpružnění organizační struktury. Svým
charakterem se podniky v podniku podobají spíše „projektům v podniku“. Čím pružnější je
organizační struktura, tím lepší zázemí tvoří pro rychlou reakci chování podniku na změny v jeho okolí. Přestože podmínky, ve kterých působí kterýkoliv podnik, nikdy nejsou neměnné, jsou jednotlivé obory podnikání vystaveny různé míře změn okolí.
„Podniky v podniku“ jako sekundární organizace. např. tzv. podnikatelské jednotky
jsou vytvořeny na základě kombinace kritérií výrobek – trh. Každá podnikatelská jednotka má přesně definované zákazníky, na které se orientuje, a konkurenty, se kterými se střetává. Má své vlastní poslání,cíle,vlastní plán, samostatné řízení zdrojů a odpovídá za dosažený hospodářský výsledek (je ziskovou jednotkou). Je třeba upozornit, že ziskovou jednotkou nemusí být samozřejmě pouze SBU, zisková jednotka může mít i jinou podobu.
Kromě organizační struktury existuje v podniku ekonomická struktura, jejíž součástí jsou tzv. odpovědnostní střediska . Organizační a ekonomická struktura nemusejí být totožné.
„Podniky v podniku“ jako primární organizace. Řada organizačních forem používaných v současnosti excelentními podniky používá systém tvorby „podniků v podniku“ jako základní kritérium strukturalizace, tzn. že „podniky v podniku“ tvoří primární a nikoli sekundární organizaci. „Podniky v podniku“ jsou představovány pružnými
týmovými strukturními formami, jako je např. fraktálová a flotilová organizace, améba.

Žádné komentáře:

Okomentovat