Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Efekty bohatství související s liberalizací podporovanou subvencemi

Efekty bohatství související s liberalizací podporovanou subvencemi
Analýzu bohatství si vysvětlíme na následujícím obrázku.

Situace na trhu odpovídá bodu A, ceny klesly z p' na pA a spotřeba vzrostla z C' na CA. A protože počet firem se nezvětšil, tak vyšší spotřeba je uspokojená větším výstupem každé z firmy (z x' na xA). V této situaci firmy zaznamenávají ztrátu (pod bodem BE), která je jim nulována subvencemi vlád.
Jak velké jsou dotace? K odpovědi na tuto otázku si musíme ozřejmit určité souvislosti. Potřebujeme vědět, jak velký profit potřebovaly domácí firmy k pokrytí nákladů před liberalizací. Odpověď nalezneme v prostředním obrázku. Před liberalizací odpovídalo BE bodu množství C' prodané za cenu p'. Profitem byly tedy oblasti a+b. Po liberalizaci, kdy se prodává množství CA za cenu pA je profitem oblast b+c. Výpadek v profitu, který slouží ke krytí nákladů je tedy oblast a-c. Velikost subvencí tedy odpovídá oblasti a-c.
Nyní provedeme celkovou analýzu bohatství. Spotřebitelský přebytek vzrostl o +a+d. Ztráta v podobě subvencí je a-c. Čistý efekt bohatství tedy můžeme vyjádřit jako a+d-(a-c), což se rovná d+c.

Žádné komentáře:

Okomentovat