Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Důsledky evropské liberalizace

Shrneme-li to, tak přechod od režimu úplně uzavřené ekonomiky na ekonomiku plně bez obchodních bariér znamená v souhrnu méně, větších firem. Což vede k úsporám z rozsahu a tedy větší efektivnosti. Konkurence pak zajistí, aby se tato nová efektivnost promítla do nižších cen.
Pro dobré pochopení si integraci rozdělíme do dvou kroků.
SR – defragmentace a konkurenční efekt (z E' do A)
Před liberalizací byly národní trhy velmi fragmentovány. Každá firma měla svůj lokální tržní podíl o velikosti 1/n' a nulový tržní podíl na druhém trhu. Po liberalizaci má každá firma na obou trzích podíl ½n'. Tato eliminace tržní fragmentace znamená pokles mark-up z E' na A. V SR také dochází k poklesu ceny z p' na pA.
LR – restrukturalizace a úspory z rozsahu (z A do E'')
Bod A není bodem LR rovnováhy, protože firmy nemají prostředky na pokrytí svých fixních nákladů. Bod A je pod BE křivkou, což nám říká, že mark-up je příliš nízký na to, aby mohlo v sektoru působit 2n' firem. K zajištění normálního zisku je zapotřebí, aby počet firem klesl z 2n' na n''. V Evropě tomu došlo především fůzemi a zkupováním, ale stejně tak k tomu může dojít krachy firem, které nejsou schopny splácet bankám své závazky. Díky této konsolidaci dochází k přesunu ekonomiky z bodu A do bodu E''.

Žádné komentáře:

Okomentovat